Romanyalı otomobil üreticisi Dacia’nın ülkemizde ilk sattığı model olan Solenza nasıl bir araba ve alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Dacia Solenza kullanıcı yorumu, inceleme, test sürüşü ve özelliklerine yer vereceğiz.
Soğuk savaş döneminde Romanya batı ile ilişkilere giren ilk doğu bloğu ülkelerinden bir tanesiydi. Kendi otomobilini üretmek için Fransız Renault ile işbirliğine giden Dacia, 1968 yılında başladığı otomobil serüvenine Renault desteği ile başlamıştır. O dönem Renault 12 modelinin aynısını Dacia logosu ile satmıştır. bu işbirliği o kadar ilerlemiştir ki 1999 yılında Dacia, Renault tarafından satın alınmıştır ve yan markası olmuştur. Dacia Solenza, Peugeot 309 platformunda üretilmiş bir otomobildir. Motor ve mekanik aksamında Renault Clio ile ortak parçalar vardır.
İlginizi Çekebilir: Proton 415 Nasıl Araba ve Alınır Mı?
Dacia Solenza Nasıl Araba ve Özellikleri Nelerdir?
B segmenti bir model olan Solenza’nın “Clima, Comfort, Prima, Rapsodie ve Scala” donanım paketleri bulunmaktadır. Satıldığı dönemlerde en ucuz sıfır otomobil olarak unvan kazanmıştır. Dacia’nın Türkiye’ye getirdiği ilk otomobil modelidir. Ülkemizde 2003-2005 yılları arasında satılmıştır. Seda kasa tipinde olup 5 ileri manuel şanzımana sahiptir. Donanım olarak “hidrolik direksiyon, klima, sürücü hava yastığı, elektrikli ön camlar ve ABS” gibi özelliklere sahiptir. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak.
1.4 Benzinli: Bu motor Renault’un Clio’da kullandığı motordur. 1.4 litre hacimli olup 75 beygir ve 114 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile çok uyumlu bir motordur. Saatte 165 km/s hıza çıkabilmektedir. 0-100 hızlanması 13.1 saniyedir.
Dacia Solenza Kullanıcı Yorumu
Elimde çok bir param yoktu ve ben almışken hiç değilse klimalı ve hidrolik direksiyonlu olsun istiyordum. Dacia’nın Renault üretimi olması yedek parça konusunda sıkıntı çekmeyeceğimi düşündüğümden 2004 model bir Solenza aldım. Öncelikle içinden anlatmaya başlayacak olursak. Ön göğüs ve torpido üstü gibi yerlerde sert plastik malzeme kullanılmış. Ayrıca kaliteli bir malzemesi yok. Ön tarafının genişliği güzel. Arka diz mesafesi ise çok uzun olmasa da benim gibi 1.70 boyunda birisi için yeterli oluyor. Arka tarafa 2 kişi rahat sığıyor ama 3. bir kişi oturunca sıkışıyorsunuz. Motor ve yol sesini içine fazlaca alıyor. Hatta uzun yolda biraz baş ağrıtıcı oluyor. Solenza’nın en sevmediğim yönü frenlerinin çok güçlü olmaması. Ayrıca kızaklamaya çok müsait fren sistemi var. Ani fren yaptığımda hemen kaymaya başlıyor. Direksiyon yumuşak ama direksiyon turu az. Bu da dönüşlerde sizin bir kaç kez manevra yapmanıza neden oluyor. Kliması ortalama performans sergiliyor. Buz gibi yapmıyor ama serinletmeye yetiyor.
Dacia Solenza Alınır Mı?
Kaputunun altında tamamen Renault üretimi 1.4 motor olması asla yedek parça sıkıntısı çekmemenize neden oluyor. Zaten öyle sorun çıkartan bir araba değil. Sadece kasası ağır olduğu için yakıtı biraz fazla. Bunun dışında düşük gelir grubuna hitap eden bir araba. Tofaş yerine çok daha mantıklı bir tercih olacaktır. Kaporta aksam parçalarının fiyatı biraz pahalı. İkinci el piyasası çok hızlı değil. Ama yine de elde kalıp satılmayacak arabalardan değildir.