Otomobillerin en önemli güvenlik donanımlarından bir tanesi olan ABS arıza lambası neden yanar? ABS ışığının yanmasının sebebi nedir? ABS lambası sönmüyor ve sürekli yanıyor diyorsanız cevabı yazımızda.
ABS fren sistemi otomobillerde bulunan en önemli güvenlik ekipmanlarından bir tanesidir. ABS’nin açılımı “Anti-Lock Braking System” yani “kilitlenmeyi önleyici fren sisteminin” kısaltmalarından oluşturmaktadır. ABS sisteminin çalışma prensibi çok karmaşıktır. Ancak temel görevi ani frenlemeler sırasında tekerlerin kaymasını önleyerek sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesini engellemektir. ABS fren sistemi 2010 yılından sonra üretilen her otomobilde zorunlu olarak olması gereken bir sistemdir.
ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Aracınızla seyir halinde giderken ani fren yapmak zorunda kalırsanız frene pedalına sert basmak zorunda kalırsınız. Bu durum sonucunda balatalar diskleri tam sıkarak tekerlerin kaymasını sağlayabilir. Aracınızın ön tekerleri kilitlendiği zaman artık direksiyon hakimiyeti sizde değildir. Bunun önüne geçmek için ABS fren sistemi kullanılır. Tekerlerde bulunan hız sensörleri aracın gitmesine rağmen tekerlerin kaydığını fark ederse durumu anında ABS beynine gönderir. ABS beyni fren sistemine komut vererek saniye 30-40 defa tekerleri sıkar bırakır. Böylelikle tekerlerin kilitlenmesinin önüne geçmiş olunur. ABS fren sisteminin çalışması için tekerlek hız sensörü, ABS kontrol ünitesi, motor kontrol ünitesi ve hidrolik modülatör gibi parçalar uyum halinde çalışmalıdır.
ABS Arıza Lambası Nedenler Yanar?
ABS ikaz lambasının yanmasının sebepleri sistemin çalışması için gerekli parçalardan bir veya bir kaç tanesinde arıza olduğu anlamına gelmektedir. ABS uyarı ışığının yanmasının sebepleri şunlar olabilir.
1- Fren Hidrolik Yağının Eksilmesi veya Eskimesi: Fren sisteminin çalışması için yüksek basınçlı hidrolik yağ gerekiyor. Bunun için fren yağı adı verilen bir sıvı kullanılır. Fren hidrolik yağı azaldığı zaman veya artık kullanım ömrünü tamamladığında ABS lambasının yanmasına neden olabilir.
2- Fren Balatalarının Aşınmış Olması: Fren balataları sürekli olarak bir aşınma halindedir. Çünkü disklere araç fren yaptığı süre boyunca sürtünür. Fren balataları azaldığı zaman ABS lambasının yanmasına neden olacaktır.
3- Tekerlek Hız Sensörü Arızası: ABS uyarı ışığının yanmasının en çok görülen sebebidir. Tekerleklerin iç tarafından dönüşünü sürekli olarak beyne ulaştıran bir bilgisayar sistemi vardır. Buna ABS modülü, ABS beyni, ABS kontrol ünitesi gibi isimler verilir. Tekerlek hız sensörü arıza yaptığında aracınızın gösterge tablosunda ABS lambasının yandığını göreceksiniz.
4- Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Arızası: Araçlarda ABS sisteminin bağlı olduğu motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen bir bilgisayar vardır. Bu sistemden arıza olduğu zaman aracınızın ABS lambasının yandığını göreceksiniz.
5- Fren Merkezi (Westinghouse) Arızası: Fren sisteminde yağı basınçlarından fren merkezi veya westinghouse adı verilen bir sistem vardır. Bunun aracınızın kaputunun altında büyük bir silindir olarak görebilirsiniz. Bu sistem arıza yaptığı zaman ABS lambası yanacaktır.
6- Elektrik Tesisatı Arızası: Otomobillerde bir elektrik kablosu bulunmaktadır. ABS sistemi de bir çok kablonun birbirine bağlanmasıyla çalışır. Eğer kablolarda bir kopukluk, kısa devre veya şase varsa aracınızda ABS lambasının yanmasına neden olacaktır.
ABS Işığı Nasıl Sönürülür?
Öncelikle bazı sürücüler ABS ışığının yandığını gördüğü zaman ya arızayı aracın beyninden sildiriyor ya da ABS ampulünü sökerek görmezden gelmek isterler. Ancak bunlar sadece içinizi rahatlatmaya yeter. Çünkü arka planda ABS arıza vermeye devam edecek ve sistem çalışmayacaktır. Bunun yerine aracınızı bir bilgisayara bağlayarak arızayı nereden verdiğini bulmanız gerekir. Hangi arıza kodları varsa hepsinin çözümünü bulmalısınız. Zaten sistemdeki tüm aksaklıklar tamamlandığı zaman arıza lambası sönecek ve sistem doğru bir şekilde çalışmaya devam edecektir.